Wednesday, June 29, 2011

Capri - Colbie Caillat (lyrics)



She's got a baby inside
And holds her belly tight
All through the night
Just so she knows
She's sleeping so
Safely to keep
Her growing
And oh when she'll open her eyes
There'll be no surprise
That she'll grow to be
So beautifully
Just like her mother
That's carrying
Oh Capri
She's beauty
There is an angel growin' peacefully
Oh capri
Sweet baby
And Things will be hard at times
But i"ve learned to try
Just listening
Patiently,oh capri
Sweet baby
Oh CAPRI
She's beauty
Baby inside she's loving
Oh capri
Your beuty
Just like your mother
That's carrying....oh capri

Waaaa best dgr lagu ni rasa touching sgt...feeling yg x blh digambarkan saat bby kicking...Thanks to Allah krn beri peluang utk menjadi seorang ibu amin...

Tuesday, June 28, 2011

Pengaruh FB waaaaaa

Bahan2 utk spageti-siap ambik gambar kat trolly lagi pisssttt

Gara-gara baca blog untie Ujie http://www.amiroziana-anakku.blogspot.com/ ibu dah terpengaruh hu..hu..hu..nasib baik pengaruh yg baik kan. Kat blog tu Untie uji ada buat spageti utk anas.Ibu pun terfikir dah lama ibu x buat spageti bkn xnak buat, tapi sbb ibu dgn aqil jer makan bendalah ni papa mmg x makan benda2 mcm ni yer lah selera org kampung katakan.Bukan spageti jer dia x makan pizza hut,mcdonald semua yg segera ni dia xsuka,dia just makan KFC jer hu..hu.. katanya x lalu geli tekak...

So sejak pregnant ni tekak mmg tak lalu sgt makan kat luar, kira mengandung kali ni mmg rajin masak la dlm seminggu adalah 3 or 4x ibu masak tu kira rajin la tuh ahak!!!.So hari ni utk ibu dgn papa ibu masak singgang daging & goreng ikan & sambal belacan utk bby sayur bayam kut utk aqil ibu planning nak masak spageti ni.Bahan2 ibu dah beli siap2 kat giant tadi.Semangat nak masak berkobar2 takut balik nanti simpan kat dlm almari cian aqil x dpt nak makan.Betul lah kata org kalau masak ni kena selalu barulah rajin kalau masak sbln skali mesti makin malaskan...mcm ibu ahakkkk!!!! Kalau ibu malas masak xkan lah perut papa boroi mcm skrgkan papa,kalau dulu sblm kahwin kurus kering jer tuh kena penangan air tgn ibu lah tuh...(puji diri sendiri nampak he..he..he..)
Tapi kenapa time pregnant jer semangat nak masak ni dtg yer, tapi mmg betul pun byk sgt benda different compare yg 1st dulu...

Perbezaan pregnant 1st baby & 2nd baby
kalau dulu suka tomyam skrg x suka
kalau dulu suka buah-buahan obersea skrg suka yg tempatan jer
kalau dulu suka roti canai skrg x brp suka (dulu 2pagi pun order roti canai)
kalau dulu malas masak skrg rajin sikit masak
kalau dulu suka minum susu skrg x suka minum susu- yg ni x bagus utk kesihatan
kalau dulu berat naik ikut flow skrg berat naik mendadak maybe terlebih makan waaaaaaaaa
kalau dulu suka pakai baju pregnant skrg suka baju kurung (tapi sbb dah x muat terpaksa pakai jugak baju pregnant)
Dan macam-macam lagilah.. ragam org mengandung lain org lain perangainya kan!!kan!!kan!!




Monday, June 27, 2011

cerita ceriti anaku..

Lately ibu tgk aqil dah makin rajin nak solat asal ibu cakap nak pergi solat jer terus dia cakap nak ikut ibu nak solat.Mulut pulak x berhenti bercakap tanya itu tanya ini kadang2 sampai ibu x tahu nak jawab ape sbb dah habis idea.
Bukan itu sahaja kalau dgr radio mesti dia follow apa yg kat radio tu cakap.Kat tv pun sama semua benda diajuknya. Yg terbaru adalah Iklan MYVI ''lagi best" tuh & gaya michele yeo buat kung fu iklan anlene tuh.Kadang2 kelakar pun ada.

Last 2 week masa pergi round kat KLCC,mulut dia x habis2 berbunyi duk sebut klcc dgn pelatnya tuh..weekend kalau tanya nak pergi mana mesti ckp nak pergi KLCC, dulu kalau tnya mesti nak pergi jusco sbb yg tu dekat dgn rumah. Apa-apalah anak ibu ni.

Malam tadi terkejut dia bahasakan diri dia abg aqil, bila papa panggil aqil dia terus sound kat papa abg aqil sambil mata menjeling..dulu bkn main kalau org panggil dia abg bukan main marah langsung x menyahut.maybe sbb ibu selalu cakap dgn dia nanti aqil dapat adik, kena sayang adik,kena jaga adik x mahu gaduh2 tau.Kalu dulu bila cakap mcm tuh mesti dia ckp xnak tp skrg dia angguk sbb dah faham.

Kalau dulu tiap kali lps ambik aqil dari rumah bby sitter ibu mesti tanya hari ni makan apa,jawapan dia mesti mee..Tapi skrg bila tanya makan apa dia akan jawab makan nasi lauk apa.. fish...pastu dengarlah macam2 dia bgtahu pasal kengkawan dia.

Ibu rasa ibu paling bertuah & bersyukur dikurniakan anak yg senang dijaga ni, x byk meragam,cerdik,bijak,baik,x byk penyakit..sepanjang bergelar ibu x pernah ibu rasa anak ni menyusahkan malahan diaorg ni adalah pengubat jiwa dikala suka & duka.

Semoga kebahagiaan ini sentiasa di rahmati oleh yg maha esa.

Monday, June 20, 2011

Azan&Iqamat anak yg br lahir

Dalam tempoh yang segera mungkin,anak itu perlu di azan dan diiqamatkan.adalah sunat utk azan di telinga kanannya dan iqamat ditelinga kirinya tidak kira anak lelaki atau perempuan.seeloknya sibapa sendiri yang melaksanankan tugas yg riskas,tapi penuh makna ini.Azanlah dan iqamatlah dgn penuh,kusyuk,pasrah dan mengharap.Pastikan suaranya jelas,sebutanya tepat dan lebih baik lagi bersma penghayatan maknaya.Sambil azan dan iqamah,bolehlah hati bapa tadi mendambakan harap agar allah jadikan telinga,mata,lidah dan seluruh anggota anak itu dekat dgn allah dan jauh dari syaitan.
Rasullulluah pernah bersabda''siapa yg baru mendapat seorang anak,lalu diazankanya ditelinga kanan serta diiqamatkan pula ketelinga kiri,maka anak itu tidak akan diganggu oleh syaitan'' riwayat al-baihaqi.
Tujuannya utk memastikan kalimah pertama yg masuk dlm deria pendengaran anak adalah kalimah2 suci.kalimah kebesaran allah,syahadah,serta seruan kpd solat dan kejayaan digemakan ketelinga bayi agar hikmah dan pengertianya menyerap hingga ke lubuk kalbu sianak.lantas anak itu menjelmakanya dlm bentuk keyakinan dan amalan sepanjang hayatnya.
selain itu kalimah ini juga berperanan sbg menghalau iblis dan syaitan yg sentiasa merancang serta mencari peluang utk menyesatkan anak adam.namun azan dan iqamah amat ditakuti mereka.maka tindakan melaungkan azan dan iqamat itu sbg gendang perang dan amaran keras ke atas syaitan supaya tdk mendekati anak itu.

Tahnik
Tahnik maknanya mengunyah kurma lantas memindahkanya ke lidah anak yg baru dilahirkan.caranya ialah seperti berikut:
*Kunyah kurma atau sesuatu yg manis spt madu
*letakkan kurma yg tlh dikunyah di hujung jar
*masukkan perlahan-lahan hujung jari kedlm mulut anak yg baru dilahirkan
*gerakkan jari itu kekanan dan kiri dgn lemah lembut sehingga meliputi keseluruhan mulut anak kecil dgn kuram yg dikunyah tadi.
Hikmah tahnik
supaya otot-otot mulut menjadi kuat dan menbolehkan anak itu menghisap susu badan dgn bail.selain itu perbuatan tahnik ini afdal dilakukan oleh org-org yg soleh dan bertaqwa bagi mengambil berkatnya.

Sunday, June 19, 2011

Pemakanan utk ibu mengandung

Penting bagi ibu mengandung utk mevariasikan makanannya bagi memperoelehi semua keperluan nutrisi ibu dan bayi.
Buah-buahan-target utk makan 5 hidangan sehari termasuk snek,jus & salad.

Makanan berkanji-roti,nasi,pasta,ubi kentang-byakkan bijirin penuh (wheat & whole grain)

Makanan berprotein tinggi-daging,ayam,ikan,telur kekacang.Banyakkan makan ikan sekurang-kurangnya 2x seminggu.

Makanan berkalsium tinggi-yogurt,susu,cheese

Makanan berserat tinggi-sayur,buah,bijirin & kekacang sbg makanan kegemaran utk mengelakan sembelit

Minum banyak air dan elakkan makanan berlemak dan bergula tinggi seperti kek dan coklat kerana blh mengakibatkan pertambahan berat badan seterusnya risiko kencing manis.

Perkara yg perlu dititikberatkan semasa membeli makanan ialah:-

Makanan seperti ikan,daging,ayam harus dibeli segar dan dijamin kebersihannya.pastikan buah-buahan juga segar dan tidak mengalami petisid(sayur berlubang krn dimakan ulat atau serangga) sekiranya makanan di dlm tin sila baca kandungan nutrisi didlmya sblm membeli. sila lihat tanda lebal serta pastikan ianya adalah halal serta berkhasiat utk baby.

perhatikan juga tarikh lupus serta pastikan ianya berada dlm keadaan baik tidak kemek atau tercemar.

Bagaimana anda tahu pemakanan anda sihat atau tidak semasa mengandung

Kunci utama ialah mempelbagaikan pengambilan pemakanan dlm kumpulan yg dicadangkan seperti diatas dgn jumlah yg mencukupi.Jangan risau jika mengalami alahan pada trimester pertama.keadaan ini tidak akan memberi kesan kpd bayi anda kerana bayi akan mendapat nutrisi terdahulu drpd anda sebaik sahaja anda makan.

Bagi yg mengalami alahan pada trimester ke 2 sehingga bersalin,pastikan anda tetap makan makanan berkhasiat biarpun sedikit tetapi kerap.walaupun penambahan berat badan ideal semasa mengandung yg dicadangkan ialah 10-15kg(kebiasaanya 1.5-2.5kg pada trimester pertama dan 0.25-0.5kg pada trimester kedua dan ketiga,ttp jgn hadkan diri anda.sebaliknya fokus pada pemakanan sihat dan seimbang utk memastikan bayi anda sihat.

Bukit melawati-kuala selangor-2

Kat bukit melawati ni pun ada muzium,tinggalan sejarah macam meriam dan byk lagi.sambil bagi makan kat monyet tu saper2 yg suka sejarah bolehlah visit kat sini.Xbyk pun tempat yg kami pergi sbb dah lewatkan mana yg sempat jer kami tgk.



























Bukit melawati-kuala selangor

Semalam lepas jer habis kenduri rumah kawan papa,papa ajak singgah ke bukit melawati katanya monyet-monyet kat situ jinak2.so ibu pun setujulah, kalau hari biasa boleh jer naik terus kepuncak dgn kereta tapi kaluu sabtu ahad kena naik keretapi yg di sediakan aqil panggil ''chunggington''.so tiket rm3. Sampai jer kat atas terus beli kacang utk bagi makan pada monyet.

yg bestnya diaorg ni mmg jinak sgt bila dah habis kacang terus sentuh bahu mintak lagi,aqil pun x takut sbb jinak sgt kut.

tgk siap aqil bagi makan kat monyet ni lagi.ramai jugak org datang sini ibu x pernah tahu pun pasal tempat ni,org2 kat area sini tahulah kut.











Ni lah train yg bawa kami ke ats ni...















Libur di malam hari..

Last week papa dapat hadiah basikal dr customer dia, maka si kecik ni dgn mulut melopong bertanya apa tuh? papa punya ker aqil ada sambil tunjuk basikal dia sama dia ckp.


sempat posing la kat basikal papa


terus ajak papa main kat luar tuh,katanya nak berlumba dgn papa,bkn pandai kayuh pun

tergelak jugaklah ibu tgk aksi dia, aqil pulak asyik dia nak menang bila papa laju sikit cpt2 ckp penat...taktik dia...








Last sekali diaorg main sampai peluh2 x larat ibu nak tunggu terus masuk rumah.


















Thursday, June 16, 2011

''SELAMAT HARI BAPA''

Selamat hari bapa or hepy father's day buat semua bapa,ayah,papa,abuya,daddy, x kira apa panggilannya,di harap menjadi bapa yg bertanggungjawab dan menjadi contoh utk anak2.

Kepada PAPA-Mohd Nazri Khazali selamat hari bapa semoga menjadi suami yg terbaik utk diri ini dan menjadi papa yg bertanggungjawab,beriman,penyanyang serta menjadi contoh terbaik utk anak2 kita.
Kepada ayoh-Ismail bin Muda selamat hari bapa terima kasih kerana menjaga dan membesarkanku seadanya.semoga kamu di panjangkan umur hendaknya. dan semoga kamu berdua berada dalam lindunganya.Amin....

'' SELAMAT HARI BAPA''

Tuesday, June 14, 2011

Posisi tidur ibu hamil



Para pakar menganjurkan posisi tidur ibu hamil ialah POSISI MENGIRING KEKIRI kerana posisi ini memberi keuntungan pada bayi utk medapat aliran darah & nutrisi yg naksima ke plasenta kerana adanya vena besar di bahagian belakang sebelah kanan spina yg mengembalikan darah dari tubuh bahagian bawah ke jantung.Juga dapat membantu ginjal utk membuang sisa produk dan cairan dari tubuh ibu sehingga pembekakan pada kaki dan tangan.

Sunday, June 12, 2011

Result!!!!

Ibu pasti kalau yg 1st pregnant mesti x kisah baby girl or boy mcm ibu dulu sblm dpt aqil ibu x kisah pun girl ker boy janji sihat,cukup sifat semuanya.Tapi pregnant kali ke 2 ni mmg berdebar-debar mcm 1st time pregnant,berdebar sbb nak tahu jantina anak yg ke 2 ni kan, yerlah kalau boleh nak la girl pulak kata org biar sepasang kan.

Malam tadi sblm check-up ibu dah buat solat hajat dulu semoga doa ibu utk dapat bby girl di makbulkan oleh yg maha esa.Masa kat clinic tuhan jer tahu betapa berdebar jer hati ibu ni di saat mula terbaring kat katil tu,sambil mata x berkelip memandang monitor sbb x tahu lagi jantina bayikan.Dalam hati tu sentiasa berdoa semoga allah mendengar apa yg ibu doakan ni iaitu utk dapat baby girl.

Saat Dr bagitahu ibu bakal memperolehi bby gurl hanya tuhan jer yg tahu,x dpt ibu nak gambarkan dgn kata-kata '' senang cerita senyum sampai telinga" dalam hati ibu berkata-kata'' Ya allah syukur kau mendengar apa yg aku doakan-amin ya allah'', semoga apa yg ibu nampak kat monitor & kepastian dari dr ni akan menjadi kenyataan-amin.Balik jer dari klinik ibu terus buat solat syukur utk memanjat kesyukuran pada yg maha esa kerana memakbulkan doa hambanya.Sebelum tu dah col papa bgtahu,x putus ucapan syukur dari mulut papa.Semoga baby gurl yg lahir nanti akan lahir dlm keadaan sihat,cukup sifat serta comel seadanya amin..Doakan utk ibu yer...

DOA DARI HATI IBU..

''YA ALLAH,PELIHARALAH ANAKKU INI SELAMA IA BERADA DIDLM PERUTKU DAN SIHATKANLAH DIA,ENGKAU YG MEYEMBUHKAN,TIDAK ADA PENYEMBUHAN SELAIN PENYEMBUHANMU,PENYEMBUHAN YG TIDAK MENINGGALKAN PENYAKIT.YA ALLAH,RUPAKANLAH ATAU BENTUKKANLAH DIA YANG ADA DIPERUTKU DGN RUPA YG BAIK DAN TETAPKANLAH DIDLM HATINYA IMAN KPD ENGKAU DAN KPD RASULMU.YA ALLAH,KELUARKANLAH DIA DARI PERUTKU DGN MUDAH DAN SELAMAT.YA ALLAH JADIKANLAH DIA SIHAT YG SEMPURNA BERAKAL DAN PANDAI,ALIM DAN BERAMAL.YA ALLAH PANJANGKANLAH UMURNYA,SIHATKANLAH BADANYA,BAIKKANLAH AKHLAKNYA,FASIHKANLAH LISANYA,BAGUSKANLAH SUARANYA UTK MEMBACA AL-QURAN DAN HADIS DGN BERKAT NABU MUHAMMMAD S.A.W DAN SEGALA PUJI BAGI ALLAH TUHAN SEMESTA ALAM AMIN''...









Aqil Solat




video




Aqil solat lagi laju dari papa, rakaat pertama dah siap berdoa, yang pasti w/pun duk solat ultraman tetap kat tangan...setiap kali solat mesti berebut sejadah dgn papa katanya papa punya yg kecik dia punya yg besar, aqil...aqil...takpelah aqil janji kamu belajar solat walaupun 1rakaat..muaaaaaaaaah utk anak ibu...



P/S: Sila abaikan keaadaan dlm bilik yg bersepah-sepah tu yer...

Thursday, June 9, 2011

Boy or Girls????

:) Aqil mcm nilah gelagatnya tiap kali ibu buka baju or baring tepi dia mesti dia akan touch perut ibu sambil kiss letak telinga dia kat perut ibu.tp bila tanya nak jadi abg x dia jwb xnak...

38 Fun ways to guess your baby's sex

it's a Boy if:-

You didn't experiance morning sickness in early pregnancy-True

Your baby's heart rate is less than 140 beats per minute-True

You are carrying the extra weight out front-True

Your belly looks like a basketball-True

Your areolas have darkened considerably-TruE

You carrying low-True

You are craving protein-meats and cheese-True

Your feet are colder than they were before pregnancy-True

The hair an your legs has grown faster during pregnancy-True

Your hands are very dry-True

Your pillow faces nort when you sleep-True

Dad-to-be is gaining weight,right along with you-Ok jer

Pregnancy has you looking better than ever-Don't know

Your urine is bright yellow in colour- True

Your nose is spreading-True

Your hang your wedding ring over your belly and it moves in circle-Ibu x buat pun

You are having headaches-False kdg2 jer

Your add your age at the time of conception and the number for the month you conceived and the sum is even number- X ingat buat ker x, x pandai

It's a Girl if:-

You had morning sickness early in pregnancy-True

Your baby's heart rate is at least 140 beats perminute-True

You are carrying the weight in your hips and rear-True dulu xder sakit belakang mcm ni.

Your left breast is larger than your right breast-True

Your hair develops red highlighted-X perasan sbb rambut ibu mmg perang sejak kecik

You are carrying hight-True

Your belly looks like watermelon-entahlah kdg2 watermelon kdg2 basketball

You are craving sweets-awal2 dulu yer

You are craving fruit-alway like tembikai,nangka,jambu

You are craving orange juice-always order this

You don't look quite good as normal during pregnancy-mmg betul during this pregnancy x pernah sentuh lipstic

You are moodier than usual pregnancy-mmg betul tp maybe sbb environment tempat kerja kut

Your face breaks out more than usual-True

You refuse to eats the heel of a loaf of bread-Entah x perasan

Your breast have really blossom-yerlah sbb susu tgh byk

Your pillow faces south when you sleep-ibu selesa tidur ngadap kekiri sambil peluk bantal

Your urine is a dull yellow colour-kdg dull kdg bright tgk keaadaan minum air

You hang your wedding ring over your belly and it moves from side to side-x buat pun

You add your age at the time of conception and the number for the month your conceive and the sum is odd number- x pandai nak kira

p/s-maybe betul maybe xkan,lain org lain pulak signnyer kan,kauorg try buat ada persamaan x,ibu punya dlm 85% ada betulnya (yg bertanda merah tu my answer)...nauzubillah semua tu ketentuan dari yg maha kuasa kan...

Tuesday, June 7, 2011

Check up 20weeks




Check up kali ni berat dah melebihi had,nasib baik x kena minum air gula..Dr cakap still ok lagi just observe dulu sbb darah/HB pun ok 11.3 lbh,so dr ckp no need to worried about your weight coz your HB in good.Setakat ni ibu blm scan lagi,nanti kalau dah 22week nanti baru nak pergi scan, tapi rasanya kalau tgk tang perut mcm bby boy jer...kalau ikut calendar cina kalau conceive bln satu ni baby boy jugak nampaknya byk kearah boy jer...takpelah ibu terima seadanya.Macam papa ckplah kalau bby boy blh kawan dgn aqil (dia nak bg sedap hati ibu,padahal kalau pergi shopping compleks mesti tgk baju girl) Xperlah cuba lagi tahun hadapan...kut2 dpt twins girl pulak kan dah sepasang...

Monday, June 6, 2011

Gambang water park-part 4

Ahad tu lps jer breakfirst terus pergi gambang water park, masa nak turun tu aqil dah bising nak mandi lagi,tp ibu ckp tunggu kita mandi kat water park..tapi mulut dia x berhenti duk pesan kat ibu nak mandi, takut ibu lupa kut...
sampai sana tgk org punyalah ramai queue nak ambik tiket,nasib baik ada org cancel xnak masuk dalam so papa beli dgn dia kalau x jenuh la papa kena beratur...


Budak-budak mmg sukalah tempat2 mcm nikan,lagi pun tiket dia pun murah compare dgn sunway lagoon & genting kan...


aqil pun mula2 tgk org ramai xnak mandi ajak salin baju pun xnak tu yg pakai baju yg buat jln tuh,tapi bila dah masuk dlm air dia pulak yg xnak. byk tempat blh mandi kat water park ni tp disbbkan aqil x brp sihat kena allegic keropok tu dia mcm x seronok mcm smlm...





tgklah muka pun smcm,gatal2 kat badan sbb allegic keropok x hilang2 lagi..cian anak ibu...




Abaikan kegemukan ibu, muka dah mcm apam...bagai di pam2





untuk budak kalau kena ukur kat sini kalau ukuran bwh pinggu ni so free, rasanya kalau ibu pergi tahun dpn dah aqil punya tiket dah charge la kan..















































Gambang water park-part 3

Petang tu kira-kira kol 6 bertolak ke tanjung lumpur,ibu dgr org ckp ikan bakar kat sini mmg best,so ptg tu jalan-jalan cari makan lah kita...sampai sana tgk org punyalah ramai xder meja langsung, papa ckp jom jln kat pantai lumpur jap..


muka aqil yg baru bangun dari tidur...












Dalam kol 7 baru ada meja, tapi mmg terbaekkk la ikan bakar kat sini, diaorg bakar seafood pastu ltk petai kat dlm tuh tapi mmg best la, kalau dtg kuantan ibu akan singgah lagi kat sini... sblm makana sampai ibu order la sata & keropok lekor, xder penyakit cari penyakit...ibu lupa aqil ni allergic dgn keropok lepas jer dia makan terus naik bengkak2 kat badan dia..mlm tu mmg dia x tidur sbb gatal,badan semua jadi panas sampai deman kesian aqil ni lah sbb kelalaian ibu...





nilah restoren tu ''ana ikan bakar petai''...