Friday, November 27, 2009

GUNTING RAMBUT


Punya la susah papa nak potong rambut aqil... i hari sebelah kanan esok pulak sebelah kiri.. miang agaknyer sebab tu anak ibu x selesa kan

Thursday, November 26, 2009

ARUNAMARI SPECIALIST 2 VIDEO

Ni la video aqil menangis sewaktu kena sedut.. kesian nak mengalir air mata ibu tgk aqil nangis mcm ni..
video

ARUNAMARI SPECIALIST 2



X sampai hati ibu tgk aqil kena sedut gas utk buangkan kahak.. tapi ibu terpaksa buat kalau tak x hilang...

ARUNAMARI SPECIALIST

Aqil sewaktu ditimbang
aqil sms menunggu nurse dtg

papa engage dgn kawan..
Kahak aqil still lg ada kawan ibu suggest pg kat arunamari tgk ok ke x.. org ckp ubat nak kena serasi baru jd so ibu pun try la ke sana sblm blik kg (raya haji)...

Tuesday, November 24, 2009

أناشيد أطفال : أنا صرت كبيرا يا ماما kids song

LAYANG THIS SONG

نشيد لتعليم الحروف الهجائية

BESTNYER VIDEO NI

KLINIK TAN



sorry aqil muka u x nampak..

eee ibu rungsing betul la kahak aqil x hilang... kesian ibu tgk aqil so ibu pg jumpa dr tan...tgk mcmana keadaan aqil skrg...

Saturday, November 21, 2009

MIRI,SARAWAK



Minggu ni ibu duk dgn aqil jer kat rumah, papa kena pg oustation kat miri sarawak..pagi2 lagi ibu bangun siapkan aqil nak tinggal kat pengasuh coz nanti ibu kena hantar papa kat LCCT...
Sementara tunggu papa pg check in, ibu survey la apa yg patut... tapi x beli pun coz kat sini price dia semua expensive...just sempat ambik gambar papa jer...
p/s : papa ckp next time kita pergi bertiga...

KENA DERA

meraung
mula2 Muka cam pelik jer

main-main kat lubang bakul

senyum jer
x tau nak buat aper
Aqil kena dera dgn papa, papa letak aqil kat dlm bakul...

































Thursday, November 19, 2009

Homeschooll

video

Aqil dgn buku & kartun..

p/s : Hari2 duk melayan aqil penat pun x terasa sgt..

RUTIN HARIAN

Ibu nak story sikit pasal rutin harian ibu...

6.30 A.M - Bangun solat subuh pastu terus kejutkan papa utk solat.lepas kejutkan papa bergegas pulak utk buat bubur nasi aqil tiap2 minggu menu mesti lain takut aqil jemu makan benda yg sama...

Selesai masak bubur packing ais pack kat dlm coolers takut nanti susu aqil rosak.. packing susu yg ibu dah perah kat dlm bag... bila semua tu dah ready ibu masuk senyap2 kat bilik kalau ibu bising nanti aqil bangun langsung dah x blh buat kerja asyik nak ibu jer...(aqil ni bijak kat rumah xnak papa tp kalau pg jln nak la papa coz dia tau ibu x larat nak dukung dia.).papa mcm biaserlah lepas solat sambung balik tidur .

7.30 A.M - ibu akan shower & terus dress up pastu kejutkan papa utk mandi & kejutkan aqil utk saling pampers...

8.00 A.M - Sampai kat rumah ibu(panggilan utk pengasuh) letak aqil kat situ...lepas slm & cium aqil & papa,ibu terus pergi kerja..

1.00 P.M - Lepas habiskan kerja2 off. ibu terus pg perah susu & 4.30 p.m sambung perah lagi...

5.30 P.M - Take 1 hour utk ambik aqil semula... sampai rumah sambung lagi tugas... basuh semua botol susu dgn ubat & air panas(kalau x nanti ada bakteria-yg ni ibu x blh bertolak ansur mesti cuci bersih2)..

7.00 A.M - Makan pastu mandi & solat, yg pasti layan aqil dulu kalau tak dia akan nangis, yelah satu hari dia dah main dgn org lain.. waktu mlm mcm ni mesti dia nak main dgn parents diakan.

8.00- P.M - Papa tlg apa yg patut ... basuh baju or mop rumah... kdg2 ikut turn.Yang pasti ibu x suka tgk rumah bersepah.. penat mcmana sekalipun ibu akan kemaskan dulu...Baju aqil 2 hari skali ibu akan basuh..Baju ibu & papa ibu tgk keadaan.. kalau byk ibu terus basuh sbb ibu x suka tgk kain baju x berlipat take turn kalau basuh baju mesti lipat kain yg bersidai (tu wajib).

10.00 P.M ke atas - Melayan aqil, main...bg susu...semualah..

Mcm tulah rutin harian ibu...

Kadang penat ibu penat sgt...nasib la papa ada utk tolong ibu... xtaulah macmana kalau jadi ibu tunggal mesti ibu menangis x berlagu...





video

p/s : Ibu dgn papa duk main kereta tp aqil langsung x heran
(sorry ibu ter...seksi skit kat dlm gambar ni)

Sunday, November 15, 2009

SOFA






Lepas makan kat molek (i like kelantanlicious- trademark kedai molek) hr ahad tu papa ajak la pg tgk kedai perabut jati, baru jer buka caw. kat sec.7...

ibu ckp kat papa nak buat apa rumah kita bkn konsep kayu jati kalu duk rumah teres ok la kan...

papa ckp x kisah janji tgk dulu mana tau kot2 nanti ada yg berkenan..kalau tuhan bg rezeki lebih kita pindah rumah baru, ni papa punya angan2 la entah jd ke tidak... ibu pun ikut jer lah, coz ibu kureng skit bab2 jati ni...ibu lg suka english style...modern..class gitu..
ni jelah gambar yg sempat ibu snap modelnyer saper lagi kalu bkn aqil...

Friday, November 13, 2009

NASI LEMAK ANTARABANGSA

Ni lah kedai nyer
papa kusyuk makan
aqil asyik duk tgk org
papa suapkan aqil telur
Hari jumaat last week papa bgtau nasi lemak antarabangsa ada buka caw. kat TTDI, papa ajak ibu pg try coz dulu2 selalu duk pi makan kat
KL.
So mlm tu kita org pergi la test nak tgk sedap ke tidak rasa macam dulu lg ke x. so ibu order lauk rendang daging & ais lemon tea, papa pulak order lauk paru goreng & ais lemon tea.makanan dia mmg best tp x tahan harganye..dulu nasi lemak 0.50 cent jer now rm 6.80.
Yerlah diaorg dah upgrade kedai harga pun upgrade jugaklah kan..tp nasib baik best taklah ralat sangat...yg ibu paling berkenan kerusi aqil ni kat mana diaorg tempah emmm????

p/s : aqil makan telur jer he..he..






Thursday, November 12, 2009

BA..BA..CAK

video

Ibu & papa xder kerja...

Monday, November 9, 2009

8 MONTH OLD - THIRD WEEK

He listening...
He bite..

He put it in her mouth..

He throw it..


8 month old, third week
As your baby's hand co-ordination improves, he can really indulge his fascination with toys and other interesting objects. When he gets hold of something new, the experimenting begins. He'll shake, bang, drop and throw it. And of course, he'll put it in his mouth.
He's also beginning to see how objects relate to each other. For example, he'll gradually understand that smaller things fit inside bigger ones but not the other way round. You can encourage his explorations with stacking cups and shape sorters.

Sunday, November 8, 2009

Berdiri

video

Toy or Book 2

video

Toys or Book?

Tengah mkn epal..
First..he choose the book..
But he saw the Toys..
Alhamdulillah Finally he choose the book..
Ibu try put this 2 storage box, ibu nak tgk either u choose toys or books..here u go...




Books Collection..

Bedtime Story - Tiap kali sblm tidur mesti ibu bacakan buku ni utk aqil..
25 Rasul - buku ni utk ingati para rasul kita

Buku ni utk aqil kenal shape & transport...
yg ni pulak supaya aqil know ur body & abjad & animal..
this is for moral story...
Teaching Tolerance
This one comes in a list which me, myself & dear hubby are giving our best shot to follow do's & don'ts. Read on!i)
i) Notice your own attitude. Parents who want their child value diversity can be sensitive to cultural stereotypes, they may have learned & make an effort to correct them.
ii) Remember that kids are always listening. Do not make jokes that perpetuate stereotypes though how harmless fun it is, it can undo tolerance & respect.
iii) Select books, toys, music, art & videos carefully. Keep in mind the powerful effect the media & pop cultures have on shaping attitudes.
iv) Point out & talk about unfair sterotypes that may be potrayed in media.
v) Answer kids questions about differences honestly & respectfully.
vi) Acknowledge & respect differences within your own family. Demonstrate acceptance of your children's different abilities, interest & styles. Value the uniqueness of each family member.
vii) Remember that tolerance does not mean tolerating unacceptable behaviour. It means that everyone deserves to be treated with respect & should treat others respect.
viii) Help your child feel good about themselves.
ix) Give your child opportunities to work & play with others who are different from them.
x) Be enthusiastic about his response when he is in conversation and keep an eye contact with him.

STORAGE'S AQIL

Toy storage..
Book Storage..

Ni la storage box aqil...yelah ibu tgk toys & book aku bersepah2 so ibu decide to buy this storage.. so lps main & reading aqil blh simpan kat dlm tu.. rumah ibu pun x la messy...

Wednesday, November 4, 2009

IKEA

Ni la lampu lady bird aqil..tp x pasang lg
Aqil dgn toys ikan...tp kerjanya asyik gigit brand kat toy bkn nak main

Aqil tengah kusyuk tgk toys


Hr minggu pergi ikea tgk kut2 ada mainan utk aqil, maksu ckp ada lampu cantik utk letak kat bilik aqil.. so kitaorg pun pergi survey.. last skali xder apa mainan pun yg di beli utk aqil.. aqil just dpt lampu lady bird.. sory eeek aqil next time ibu beli toy utk aqil..

Padang Blue wave

mula2 excited
pastu masam jer muka
last skali ibu yg posing.. kat tepi tu siap ada botol susu
tgk kat poket ibu ada botol susu

Petang papa ajak ibu bawa aqil main kat padang...ibu try pakaikan kasut tp aqil bengkokkan kaki..dia sajer xnak jln puas ibu try ajar jln tp aqil xnak..