Monday, December 28, 2009

AIRPORT SULTAN MAHMUD TRG





ibu nak story la sikit pasal aqil ni kan..masa o.t.w blik trg hari tu aqil ok baik jer..tapi bila o.t.w blik ke s.alam punya lah budak bertuah ni ngamuk...coz dia nampak ada kawan kat dlm flight tu mula la dia bising nak pg main dgn kengkawan..jenuh jugak la ibu nak control...
note: Tp yg paling mak tuk sedih aqil xnak lansung dgn maktuk tp kalau dgn ayah tuk laju jer dia ikut..

Thursday, December 24, 2009

BALIK TRG





yee..yea blik kg bestnyer x sabar nak jumpa mak tuk & ayah tuk..tapi yang sedihnyer papa x follow skali.




Monday, December 21, 2009

BERUS GIGI


BERUS GIGI AQIL LA NI...

NEW PAMPERS????

HIJAU
ORENHIJAU
Ibu beli 3 colour biru, hijau & oren
FAKTA

Contoh pengiraan kos penggunaan lampin pakai buang

RM0.80 sekeping x 6 = RM4.80 sehari
RM4.80 X 365 hari = RM1,752.00 setahun
RM1,752.00 untuk seorang anak
RM1,752.00 X 2 Tahun = RM3,504.00


RM0.40 sekeping x 6 = RM2.40 sehari
RM2.40 X 365 hari = RM876.00 setahun
RM876.00 untuk seorang anak
RM876.00 X 2 Tahun = RM1,752.00

Contoh pengiraan kos penggunaan kain lampin moden

Sehelai kain lampin termasuk lapik =RM46.00

Beli 10 helai : RM46 X 10 =RM460.00
Beli 15 helai : RM46 X 15 =RM680.00

Lampin yang sama boleh digunakan jika menambah bilangan anak.
Kenali 'Disposable Diaper'

– Dioxin in is listed by the EPA as the most toxic of cancer related chemicals. Diharamkan di banyak negara, tetapi tidak di USA (syarikat pengeluar dispo utama dunia)
– Tributyl-tin (TBT) - a toxic pollutant known to cause hormonal problems in humans and animals. Ia merebak melalui kulit walaupun dalam kuantiti yang kecil.
– Sodium polyacrylate -Gel-like, super absorbent crystals. Sodium polyacrylate is the same substance that was removed from tampons because of its link to toxic shock syndrome. Polimer ini menyebabkan alergi teruk seperti muntah, infection dan demam.
–Meningkatkan jumlah peratusan bayi yang rashes daripada 5%(1955) kepada 78%(1991).
–Pembiakan bakteria dan ammonia melalui urine.
–Penyebab athma di kalangan bayi.
–Kajian tahun 2000 (German) menyatakan suhu yang terlampau tinggi pada bahagian skrotum
bayi lelaki menyebabkan kerosakan pada his cooling mechanism dan boleh mengakibatkan masalah kemandulan.
–50% daripada sampah domestik rumah.
–Sumber sampah KETIGA TERBESAR sedangkan hanya 5% populasi dunia menggunakannya.
–Mengambil masa 500 tahun untuk terurai!

Lunatots Button Cloth Diapers are:-
One size CD that has adjustable button that can be used by Newborn until 3 YO baby (17 kg)
Waterproof outer layer is made from PUL (Polyurethane Laminate)
Inner layer of custom micro fleece that keeps baby dry
Super absorbent 3 layer Microfiber Inserts (also called Soaker)
Additional Velcro Fastener with Laundry Tab
Unique design of 4 * 3 snaps to adjust the size (S, M, L and XL) NEW FEATURES!
Fit baby weight from 3 kg to 17 kg (approximately 3 YO before potty train)
Suitable to be used during night time(approximately 10pm - 7 am) with 2 inserts. But it may varies to your baby's frequency of urination.
Available in 15 colors. (Kindly stated the selected color code in the remarks while placing an order)
Lunatots Note:
Prolonged contact of microfiber insert with baby's bottom may cause dryness due to super absorbency of the material
Do make sure to put the microfiber Insert/Soaker inside the Pocket Pants to ensure the only thing to touch the baby’s legs is the soft micro fleece on the inside.
Lunatots Washing Guide:
Wash diapers prior to first use to remove residues left behind from fabric manufacture.
Remove any solid and flush down the toilet before washing.
Do not use bleach or fabric softeners because it might break down the fiber and reduce the life expectancy of the diapers.
Line dry in the hot sun or in the dryer on medium heat.
Do not iron or dry clean.
Use Lunatots Laundry bag to wash your Lunatots Cloth Diaper.
Mitos CD:-
– CD Mahal
– Lunatots bawakan kepada anda CD yang affordable
– Susah Basuh CD?
– Refer Jadual Pembasuhan CD. 3 hari sekali basuh, 18 CD sekali basuhan.
– CD Bocor
– Kain PUL tidak bocor , kecuali saiz yang tidak sesuai dan CD yang tidak dipakai dengan betul.
Periksa samada ukur lilit CD benar2 sesuai dengan peha bayi.
– Prewash yang tidak cukup untuk CD baru.
– CD Bulky
– Ianya sedikit bulky berbanding disposable diaper. Ups, mungkin kerana ianya tiada gel
penyerap yang merbahaya :wink: wink:
– CD Bertahi lalat jika direndam lama
– Material CD susah bertahi lalat dan dan sekiranya anak on medication, CD akan sedikit
kehitaman. Walau bagaimanapun, ianya akan hilang selepas beberapa basuhan.
– Bekas najis susah nak hilang
– Jemurkan CD anda di bawah cahaya matahari. Kotoran tersebut akan hilang dan CD
anda kembali putih bersih.
Nota Luna : Ramai yang faham tentang CD tapi masih ragu ragu beranggapan bahawa disposable
adalah benign(tidak membahayakan) to baby. Anak kita, effort kita...

Tuesday, December 15, 2009

POTTY

Finally : Aqil seat kat potty terus jer dia poo..poo(kecik)
Ni la potty, ibu beli coz nak ajar aqil buang poo..poo kat sini before u can use the toilet..of course can save my budget to buy a pampers..

Ni masa aqil dah siap melepas dia terus nak bangun...
First : Ibu letak aqil kat dlm potty Aqil xnak mcm takut jer..

Ibu ada terbaca kat magazine potty ni blh digunakan when baby can seat alone.
KELEBIHAN : No need to buy pampers




Sunday, December 6, 2009

KERUSI UNTIE UJIE

kerusi anas
kerusi aqil

Ni la kerusi utk anas anak untie uji..colour hijau aqil punya colour merah..untie ujie nak colour merah tp thn ni discontinue so keluar this green colour...untie ujie setuju so ibu pun beli.. la 2 satu utk anas satu lg utk sepupu aqil adam..
p/s sorry anas xder ur mom's fovourite colour..

Friday, December 4, 2009

CERMIN MATA

yg ni mcm x elok jer
yg ni la kut ok skit

Ibu ingat nak masuk contest cermin mata tp entah sempat ke tak bln ni ibu busy skit buat report bos ibu mintak... ibu try snap satu utk masukkan dlm contest tu..

Thursday, December 3, 2009

BASIKAL




Ibu try cari basikal mana yg sesuai utk aqil.. safe utk digunakan tapi yg kelakarnya waktu aqil naik basikal ni kita org leka duk tgk basikal lain tiba-tiba aqil terjatuh nasib baik sikit jer x nangis pun maybe x sakit kut kalau x mesti dia nangis..basikal yg colour hijau tu nampak mcm safe tp xdernyer safe coz aqil jatuh sbb tempat pegang kiri & kanan tu longgar.. so ibu & papa x jd beli sory ye lain kali kita cr yg lain..

BABY CHAIR




Sejak ada baby chair ni asyik duk main kerusi tu je berlatih berjln kut..

Friday, November 27, 2009

GUNTING RAMBUT


Punya la susah papa nak potong rambut aqil... i hari sebelah kanan esok pulak sebelah kiri.. miang agaknyer sebab tu anak ibu x selesa kan

Thursday, November 26, 2009

ARUNAMARI SPECIALIST 2 VIDEO

Ni la video aqil menangis sewaktu kena sedut.. kesian nak mengalir air mata ibu tgk aqil nangis mcm ni..
video

ARUNAMARI SPECIALIST 2



X sampai hati ibu tgk aqil kena sedut gas utk buangkan kahak.. tapi ibu terpaksa buat kalau tak x hilang...

ARUNAMARI SPECIALIST

Aqil sewaktu ditimbang
aqil sms menunggu nurse dtg

papa engage dgn kawan..
Kahak aqil still lg ada kawan ibu suggest pg kat arunamari tgk ok ke x.. org ckp ubat nak kena serasi baru jd so ibu pun try la ke sana sblm blik kg (raya haji)...

Tuesday, November 24, 2009

أناشيد أطفال : أنا صرت كبيرا يا ماما kids song

LAYANG THIS SONG

نشيد لتعليم الحروف الهجائية

BESTNYER VIDEO NI

KLINIK TAN



sorry aqil muka u x nampak..

eee ibu rungsing betul la kahak aqil x hilang... kesian ibu tgk aqil so ibu pg jumpa dr tan...tgk mcmana keadaan aqil skrg...

Saturday, November 21, 2009

MIRI,SARAWAK



Minggu ni ibu duk dgn aqil jer kat rumah, papa kena pg oustation kat miri sarawak..pagi2 lagi ibu bangun siapkan aqil nak tinggal kat pengasuh coz nanti ibu kena hantar papa kat LCCT...
Sementara tunggu papa pg check in, ibu survey la apa yg patut... tapi x beli pun coz kat sini price dia semua expensive...just sempat ambik gambar papa jer...
p/s : papa ckp next time kita pergi bertiga...

KENA DERA

meraung
mula2 Muka cam pelik jer

main-main kat lubang bakul

senyum jer
x tau nak buat aper
Aqil kena dera dgn papa, papa letak aqil kat dlm bakul...