Monday, April 23, 2012

Keburukan Baby Walker...

Sharing Is Caring...
Semalam masa check-up marissa sister kat klinik bukit kuda ada bagitahu jangan guna baby walker...kerana Banyak keburukkannya...Alamak!!!! hati ibu dah x sedap hati macam ni nak kena bgtahu omah(baby sitter marissa) yerlah sbb dah tahu keburukkan dia kenalah stop dari sekarangkan...kata org mencegah lebih baik dari merawat...Tujuan baby walker kat rumah omah di letakkan sbb takut budak2 sebaya aqil ni main2 nnti takut terkena marissa...yerlah diaorg tgh duk seronok main manalah tahu kan secara x sengaja terpijak or apa ker. Tapi yg ibu runsingkan bila letak kat toto marissa ni aktif sangat takut terhantuk kat simen. so besok nak kena bawa toto tebal bagi kat omah...
Ni antara keburukkan Baby walker meh ibu share pada saper2 yg tahu tu oklah ni ibu nak share pada yg x tahu or ingat2 lupa macam ibu ni...
penggunaan baby walker sebenarnya x bagus untuk anak2 sebabnya ianya membantutkan perkembangan kanak2 dari segi fizikal.biasanya kanak akan meniarap, menjulur, merangkak, mengengsot, bertatih dan berjalan. tapi apabila kita gunakan walker...kanak-kanak mungkin tidak x pandai bertatih n lambat berjalan.....Bukan sahaja baby walker tapi BUAIAN pun tidak digalakkan. biasanya orang letak baby time umur 3 or 4 bulan dalam buaian.Ini kerana penggunaan alat ini tidak elok untuk anak2 kerana berkemungkinan menyebabkan tulang belakang anak2 jadi bengkok. baby
kan sangat sensitif..jadi jagalah anak2 anda sebaiknya2...

Kat bawah ni antara yg dah ibu baca pasal baby walker ni...:-
Story 1-credit ratu hati.comBerdasarkan pada pembacaan saya, ramai orang yang kurang setuju denganBerdasarkan pada pembacaan saya, ramai orang yang kurang setuju dengan penggunaan walker ni sebab keburukan dan bahayanya. Antaranya macam baby ada risiko untuk jatuh dari walker dan pembelajaran fizikal dia tak mengikut step semulajadi (meniarap-merangkak -duduk-berdiri- berjalan) sebab baby yang awal2 dah naik walker ni biasanya dari meniarap terus lompat pandai berjalan .
Doktor Pakar tulang yang memberitahu kenapa sekarang ramai orang muda telah mengalami sakit
lutut ..Ini disebabkan proses pembesaran anak tidak mengikut proses yang sepatutnya.. contohnya anak baru pandai merangkak sudah dimasukkan ke dalam walker menyebabkan tempurung lutut tidak matang.. baby tersebut sudah boleh berjalan..maknanya proses berlaku bukan dengan sendirinya tetapi sebab dah diajar..keadaan ini menyebabkan kesan kepada lutut kanak-kanak pada masa akan datang..
story 2-credit to susu ibu.comsalam semua... regarding topik walker ni... just to share sikit knowledge yg saya dapat masa attend one short course pasal Accelerated Learning.... (roughly pasal Intelligence - yang mana kalau dulu org dok sibuk tumpu kat IQ jer... tapi sebenarnya kita terlupa pasal EQ-Emotional Quotion & SQ-Spiritual Quotion)
happen to be ada la sentuh pasal Child Development.... instructor ada kata... kalau yang ada walker kat umah, kalau boleh... buang je walker tu... tidak membantu perkembangan otak baby... yang paling bagus... let the baby explore by themselve dan develop skill ikut sequence i.e. start dari meniarap-merangkak- boleh berjalan... memanjat etc. dan yang paling bagus... mommy & daddy selalu main merangkak (tak kisah lah main jadi kuda ke apa2 yang penting pergerakan merangkak) till baby umur 6 tahun... kerana aktiviti ni boleh membantu perkembangan otak baby coz masa merangkak... secara langsung otak kiri dan otak kanan diransang... ye la... kan kita guna dua2 bhgn kiri dan kanan... dan dapat membantu meransang kreativiti.... rather than kita spoon feed baby dgn walker....
So skrg kita dah faham baby walker ni x memberi faedah langsung....Maafkan ibu yer alma marissa nanti ibu cakap dgn omah jgn letak dalam walker yer masih belum terlambat untuk ibu betulkan keadaan...omah best mesti omah faham nnti...

4 comments:

#ciksuzlin said...

o~~sekarang br kita tau. lg 2,3 tahun bila dah ada baby, xmo beli baby walker dah.

IBU AQIL said...

betul tu suzlin xyah belilah...

Ernie Isma said...

Hi sis.. Mnarik sy bce blog sis. Alhmdlh, rzeki sy tahu info ni lbih awl, sb ank sy bru 6 bln.. Xda pngalmn.. Klau trend zmn skrg majoriti org gune walker jnis jumping tu.. Ok x sis?

Anonymous said...

Anak sy now 12m alhamdulillah tanpa buaian dan walker atau serba mak nenek alat bantu jalan.. cuma, geram jugak dengar mil suke sebut "hitamnya lutut dia!" Pastu suruh letak pelapik lutut la, mcm2.. salah ke kalau sy biar anak sy bergerak dgn bebas tnpa apa2 bntuan trmasuk pelapik lutut tu? Sy pakaikan nk sy seluar panjang kot! Tqia jika sis sudi berkongsi situasi ni