Wednesday, February 22, 2012

JAUNDICE

Jaundice..

1st bila anak lahir nilah perkara yg paling menakutkan ibu selain dari penyakit lain.Aqil pun dulu kena jaundice tapi xderlah seteruk marissa sampai kena tahan kat ward sbb jaundice tinggi sgt .Bila 1st time bby kena masuk ward mcm ni rasa luluh jantung x tahan tgk dia kena lampu biru tu.Function lampu tu utk kurangkan dia punya kuning.Tapi kita as a mother mana sanggup nak tgkkan.

Masa marissa kena jaundice ibu mmg temankan dia x sanggup tinggalkan dia sorg2 kat hospital ni, lagilah skrg byk kes budak tersedak susu, yerlah bby ramai kan mana sempat nurse nak jaga semuakan.Ibu sendiri tgk keaadaan tu bila bby lapar ker , menangis ker diaorg biar jer.Sampai saat ibu siap ckp'' dik kenapa dibiarkan dia menangis'' nurse cakap biarlah kak'' adoooiii...

Ibu mmg sentiasa duk dkt marissa walaupun air mata sentiasa mencurah-curah keluar since masa menulis ni pun bila ingat part ni mmg xblh tahan laju jer turun airmata ni keluar. Tapi yang peliknya masa kat sana ada ibu yg sanggup xnak jaga & xnak bg anak dia ASI,sampai budak tu dah xkeluar suara bila menangis.Sanggup dia balik rumah n biar nurse tu bg susu tepung walhal dia ada Asi, sbb ibu dgr husband dia bgtahu wife dia yg xnak bg ASI sbb tu bby kena jaundice teruk.

Satu lagi kalau dah kena kuning of course sentiasa kena ambik darah yg ni 2nd part yg ibu not happy.Bayangkan bby kecik mana nak nampak urat kat tangan, Dr yg praktikal ni main subrono jer ambik darah..sampai birulah tgn marissa.Kalau ikutkan hati mahu ibu cucuk DR tu balik biar dia rasa apa yg bby rasa.

Nilah gambar masa marissa masuk ward.sepatutnya bby kena bukak pampers ni. Kesiankan...








4 comments:

#ciksuzlin said...

Kita baca post ni pun kita dah sedih. Goverment hospital ke kak?

Wanieys Hashim said...

ank wani dulu pun jaundice..nasib xterok tp xtahan jg la kena ulang cek amek darah...kesian baby kecik2 lagi dh kena cucuk sana sini

IBU AQIL said...

dik: suzlin aha hosp.klang kesian kan..

IBU AQIL said...

wanie: betul tu kita as a mother ni mn sanggup tgk, tp terpaksa kalau di biarkan takut lain pulak jadinya