Keadaan ini disebabkan oleh perubahan hormon yg menyekat tindakan hormon insulin.Wanita yang mendapat masalah ini biasanya berisiko tinggi utk mendapa Diabetes Jenis 2 pada masa akan datang.
Paras NORMAL MGTT~KETIKA BERPUASA =<5.6 mmol/L
2 JAM SLPS MAKAN =<7.8 mmol/L
paras NORMAL BSP~KETIKA BERPUASA = <5.6 mmol/L
2 JAM SLPS MAKAN = <6.7 mmol/L
Siapa yg BERISIKO
- Peningkatan berat badan yg berlebihan semasa awal mengandung
- Terdapat sejarah keluarga yg mengidap Diabetes Mellitus
- Pernag mengandungkan bayi yg besar(melebihi 4kg)atau kematian bayi dlm rahim
- Terlalu gemuk semasa mengandung
- Mengandung pada peringkat umur >35 tahaun
- Tekanan darah tinggi(melebihi 140/90 mmhg)
- Berat badan berlebihan sebelum mengandung (BMI>25KG/M2)
- Mengidap Sindrom Ovari Polisistik(PCOS)
- Ketidaktoleransi glukosa (IGT)
KOMPLIKASI PADA IBU
- Mendapat pre-eklamsia iaitu tekanan darah meningkat
- tangan dan kaki menjadi sembab dan terdapat protein dalam air kencing
- Menyebabkan kelahiran tidak cukup bulan
- Berisiko mendapat Diabetes Mellitus pada masa akan datang
KOMPLIKASI PADA ANAK
- Bayi menjadi besar(melebihi 4kg0 dan menyebabkan kelahiran sukar
- Masalah pernafasan Bayi
- Masalah glukosa darah bayi
- Penyakit Kuning
- Kecacatan Bayi
Makanan dibawah perlu dielakan kerana mengandungi gula ringkas yg akan menaikkan aras glukosa darah dgn kadar yg cpt.
JEM, KAYA, AISKRIM,MADU,SIRAP,GULA MERAH,GULA PUTIH,GULA PERANG,GLUKOS,GULA-GULA,KORDIAL,COKLAT,KEK,KUIH MANIS,BISKUT MANIS,BUAH DLM TIN,SUSU PEKAT MANIS,MINUMAN 3+1,SERBUK COKLAT,AIR KOTAK,AIR BOTOL,AIR TIN,MINUMAN BERGAS
Harap2 apa yg ibu belajar hari ni menjadi panduan kita bersama ok!!
No comments:
Post a Comment